2017. szeptember 15-17.

Részvételi feltételek

 

Mi az a TeSzedd a Kéken!?

A Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett TeSzedd a Kéken! elnevezésű szemétszedési akció október 9-én és 10-én lesz.  A program elsődleges célcsoportjai az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, erdészetek, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek és gyermekes családok, akik szeretnék a környezetüket hosszú távon is szebbé, élhetőbbé tenni, és részt venni a TeSzedd a Kéken! környezetszépítő mozgalmunkban.

 

Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj!

 

Ehhez csak a Jelentkezek! menüpontra kattintásra van szükség. Ha ez megtörtént, kapsz egy visszaigazoló levelet a megadott címre, kattints a benne lévő linkre, vagy másold be azt egy böngésző címsorába és ezzel erősítsd meg a regisztrációdat! Ha ezen is túl vagy, akkor már léphetsz a térképhez és kiválaszthatod a megfelelő szakaszt, ahol szemetet szedhetsz.

 

Regisztráltam és beléptem! Hogyan tovább?

 

Első lépésként azt kell eldöntened, hogy mikor szedsz, majd azt, hogy a kiválasztott napon egyedül vagy csoportosan csatlakozol egy találkozási ponthoz.

 

... és hova jöhetsz?

Ha már tudod, mikor érsz rá, keresheted is a számodra megfelelő helyszínt. A térképes keresőben tudsz tájékozódni arról, hol vannak hozzád közeli Találkozási pontok. A találkozási pontokat a narancssárga piktogram jelöli, innen indultok majd együtt az akció keretében szemetet szedni. A kék piktogram jelöli a szemétlerakó pontokat. Ha eldöntötted, melyik találkozási ponthoz csatlakozol, csak rákattintasz a térképen a megfelelő szakaszra és az adminisztrációs mezőt kitöltöd. Itt írhatod be azt is, hogy hány fővel veszel részt a szemétszedésen. A szakaszokon szedők maximális száma 16 fő.

 

Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és TeSzedd!

 

Ehhez csak a Jelentkezek! menüpontra kattintásra van szükség. A térképes keresőben tudsz tájékozódni arról, hol vannak hozzád közeli Találkozási pontok, és ki is tudod választani a neked megfelelő helyszínt, majd miután kitöltötted a térkép jobb oldalán található információs mezőt, azonnal elküldheted a jelentkezésedet.

 

Mettől meddig tart egy nap a "Kéket szedve"?

Azt, hogy a kiválasztott napon mikor kezdődik a szemétszedés, minden esetben a helyi koordinátor határozza meg. Fontos, hogy ne késs el! Mert ha a többiek elindultak nélküled, nem biztos, hogy egyedül megtalálod őket. Az akció minden egyes találkozási ponton addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi. Általában 3-4 óra egy ilyen túra.

 

Esőnapra is gondolj!

Ha úgy tűnik, hogy az időjárás áthúzza a számításotokat és például az ablakon kinézve reggel azt látod, hogy csöpörög az eső, először is ne ess kétségbe! Lehetőség szerint menj el a találkozási pontra! Egyrészt azért, mert – amilyen kiszámíthatatlan az időjárás – egyáltalán nem biztos, hogy a szemétszedés helyszínén is esik. Másrészt pedig, ha mégis csöpörög az eső, a találkozási ponton majd együtt (helyi koordinátor és önkéntesek közösen) eldöntitek, hogy bevállaljátok az adott napot a szemétszedésre, vagy kijelöltök közösen egy esőnapot. Ha rosszabb a helyzet, és leszakadt az ég, akkor ne indulj el otthonról! Keressétek egymást a helyi koordinátorral, telefonon vagy e-mailben, és úgy egyeztessetek az esetleges esőnapról! Október 9-e lehet október 10-e. Október 10-e helyett viszont, ha aznap is esik, nem tudtok máskor szemetet szedni, hiszen október 10-én véget ér az akció. Az évszám természetesen minden esetben 2015.

 

Merre szedhetek szemetet?

A szemétszedés pontos helyét a kiválasztott útvonalon belül a helyi koordinátor határozza meg. Az lehet magánterület és közterület is, bármilyen olyan szemetes hely, amely nincs körbevéve kerítéssel. Ha önkéntes vagy, ne mássz át kerítésen, ne akadályozd a forgalmat, és ha valami nem világos a számodra annak kapcsán, hol lehet "teszeddelni a Kéken"és hol nem, kérdezd a helyi koordinátort!

 

Mit "Teszeddhetek" a Kéken?

Az első és legfontosabb tudnivaló e kérdés kapcsán, az, hogy nem lehet összeszedni bármilyen szemetet, amit találsz: azért, mert az veszélyeztetheti a testi épséged, esetleg az egészségre ártalmas, veszélyes anyagot tartalmazhat. A TeSzedd a Kéken! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Szintén nem gyűjtünk zöldhulladékot, tehát ha levágott faágakra vagy fűre bukkansz valahol, azt azzal a lendülettel hagyd is ott.. Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák. A TeSzedd a Kéken! keretében nem gyűjtünk szelektíven! Bár találhatsz a parkban, erdőben, út mentén PET palackot, alu dobozt vagy kartonpapírt, ezek nem hasznosíthatóak, mert sárosak, olajosak, festékesek, tehát szennyezettek. Korábbi tapasztalataink alapján a TeSzedd! keretében összegyűjtött anyagoknak mindössze 3 százaléka hasznosítható újra. Mielőtt az önkéntesek elkezdik a "teszeddelést" a helyi koordinátor tart nekik egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben. Minden önkéntes a helyi koordinátortól veszi át az eszközöket a Találkozási ponton, és a jelenléti ív aláírása után már indulhat is az "őszi nagytakarítás"! Ha önkéntes vagy, a zsákodat, amit megtöltöttél, lehetőleg ne olyan helyen hagyd, ahol senki más. Fontos, hogy olyan, jól látható helyre tedd, ahol már mások is hagyták a sajátjukat. Az is lényeges, hogy a zsákok ne akadályozzák a forgalmat! Ezzel nagyban megkönnyíthetitek a helyi koordinátorok és a szemét elszállítóinak dolgát. Az összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról a MTSZ, gondoskodik, ezzel nincs dolgod önkéntesként.

 

Mit vigyek magammal?

Olyan dolgokat, amelyekre szükséged lehet napközben, így például enni- és innivaló, szúnyog- és kullancsriasztó, allergia elleni gyógyszer, vagy más gyógyszerek. Célszerű még magaddal vinni kézfertőtlenítőt, azért, hogy amennyire csak tudod, óvd magad a fertőzésektől! Kényelmes, sportos, laza ruhában gyere, olyanban, amilyenben jól érzed magad! Fontos, hogy a ruhád zárt és többrétegű legyen, hogy védd a bőröd a sérülésektől, és meg ne fázz. Legyen nálad a biztonság kedvéért egy esőkabát is, hogy meg ne ázz, ha elered az eső.

 

Kivel szedhetek?

Bárkivel, akivel jól érzed magad! :) Ha önkéntes szeretnél lenni, jelentkezhetsz egy találkozási pontra egyedül, de csatlakoztathatsz egy egész csoportot is, hozhatod a családod, a barátaidat, a munkatársaidat, vagy akár egy egész iskolai csoportot! Egy ilyen akció még a munkahelyi közösségekre is jó hatással van, olyan, mint egy csapatépítő tréning...

 

Hogy jön ide a közösségi szolgálat (KÖSZI)?

Közösségi szolgálatot azoknak a középiskolás diákoknak kell teljesíteniük, akik 2016. január 1-je után kezdik meg az érettségijüket. Ettől az időponttól a KÖSZI az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele. A közösségi szolgálat olyan tevékenység, amivel a diákok másoknak, egy közösségnek segítenek, miközben saját személyiségüket, készségeiket is fejlesztik. Ennek teljesítésére sok területen van lehetőség, olyanokon, mint az egészségügy, oktatás, szociális munka ÉS a környezetvédelem. Ez alapján biztosítunk lehetőséget arra, hogy a kötelező 50 órányi közösségi szolgálat egy részét a diákok teljesítsék a TeSzedd a Kéken! keretében. Az akció során 5 óra közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből egy óra a felkészítésen, három óra a szemétgyűjtésben és egy óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen - legfeljebb 3 órában - részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd a Kéken! helyszínének kiválasztásában. A közösségi szolgálat szervezője minden esetben - így a TeSzedd a Kéken! kapcsán is - az iskola, így ott dől el, melyik diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. Az iskola határozza meg azt is, a három nap közül mikor bonyolítják a szemétszedést, és ott végzik a közösségi szolgálat kapcsán kötelező dokumentációt is: begyűjtik a jelentkezéseket a gyerekektől és a szülői hozzájárulásokat a szüleiktől.

 

Ha további kérdésed van, a TeSzedd a Kéken! ügyfélszolgálata segít!

 

info@teszeddakeken.hu

Telefon: +36 1 332 7177

 

KAPCSOLAT

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

+36 1 332 7177