Kedves Természetjáró Barátunk!

 

Idén ősszel is megszervezi a MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG a TeSzedd a Kéken! elnevezésű szemétszedési akciót!

 

 

Mikor lehet tevékenyen részt venni az Országos Kékkör megtisztításában?

 

Az eseményre október 9-10-én kerül sor az Országos Kékkör vonalán. A program elsődleges célcsoportjai az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, erdészetek, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek és a gyermekes családok, akik szeretnék a környezetüket hosszú távon is szebbé, élhetőbbé tenni, illetve részt venni a TeSzedd a Kéken! környezetszépítő mozgalmunkban.

 

A rendezvény célja természeti értékeink közös védelme, a környezettudatosság növelése, a szemléletformálás, hogy minél több ember figyeljen oda környezetére, és minél kevesebbet szemeteljen. Azt is szeretnénk, ha minél több ember kifejezésre juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra, valamint felhagyna a szemeteléssel.

 

Az Országos Kékkör (Országos Kéktúra + Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra + Alföldi Kéktúra) több mint 2500 km hosszú túraútvonalát szeretnénk megtisztítani a szeméttől, hogy minden túrázót tiszta környezet várjon.

 

A TeSzedd a Kéken! mozgalom keretében keretében 2 központi koordinátor és regionális koordinátorok vezetik az önkéntes résztvevők munkáját az Országos Kékkör 3 nagy szakaszán. A szemétgyűjtés az Országos Kékkör útvonalának 10 m-es sávjában történik. Tapasztalt természetjárók gondoskodnak a résztvevők biztonságáról.

 

 

Mit hozz magaddal a TeSzedd a Kéken! szemétszedésre?

 

Érdemes hozni olyan dolgokat, amelyekre napközben szükség lehet, így pl. enni- és innivalót, szúnyog- és kullancsriasztót, allergia elleni gyógyszert, illetve kézfertőtlenítőt a fertőzések elkerülése érdekében. Kényelmes, sportos, laza ruha a praktikus. Lényeg, hogy zárt és többrétegű legyen, hogy védje a bőrt a sérülésektől. (Biztonság kedvéért – ha eleredne az eső – esőkabát.)

 

A TeSzedd a Kéken! szervezői a szemét elszállítását és ártalmatlanítását vállalják, valamint biztosítják a szemétszedéshez szükséges eszközöket (szemeteszsák, kötözőanyag, munkavédelmi kesztyű, maszk).

 

A TeSzedd a Kéken! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket (sittet), veszélyes hulladékot, gyógyszereket, akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, zöldhulladékot (pl. levágott faágat). Ezeket ott kell hagyni, viszont feltétlenül jelezni kell a helyi koordinátornak, túravezetőnek, aki rögzíti ezek pontos helyszínét a későbbiekben történő elszállítás végett. Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, illetve abban elszállítható.

 

Örömmel vesszük, ha csatlakozol kezdeményezésünkhöz. Szeretettel várunk!

KAPCSOLAT

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

+36 1 332 7177